Lecția noastră de astăzi este o lecție despre istorie pe care am numit-o simplu ,,Un scurt popas prin istorie,,. Istoria este o permanentă lecție despre cine suntem ca națiune, despre ființa poporului român, despre strămoșii noștri, despre fapte de glorie, despre eroi sau trădări, despre un loc în care s-au clădit edificii, în plan fizic și spiritual.
Istoria se scrie când efortul eroilor este convergent și urmăreșțe idealuri comune la a căror îndeplinire sunt implicate forțe mânate de un ideal măreț. Unirea Principatelor Române, din 24 ianuarie 1859, cunoscută în istorie ca ,,Mica Unire,, sau ,,Unirea lui Cuza,, pe care am ales să o comemorăm în acest cadru informal, la Liceul Teoretic,, Petru Maior,, azi 22 ianuarie 2021, reprezintă un scurt popas în care faptele, eroii, sau sentimentele sunt rememorate cu datoria sacră (vorba cronicarului) “ de nu lăsa,, să se înece … anii cei trecuți ,,și să lăsăm urmașilor amănunte despre cele ce au fost să se petreacă în anii de demult, cu grija ca aceștia să nu rămână „asemenea fiarelor și dobitoacelor celor mute și fără minte“. Suntem datori înaintașilor să transmitem fărâma aceasta de adevăr la care au aspirat generații de români de-a lungul secolelor și pe care au înfăptuit-o ,,UNIREA,,. Unirea Principatelor Române este actul rezultat al unui demers coroborat cu efortul dus pană la sacrificiu al unor eroi precum: Alexandru Ioan Cuza , Mihail Kogălniceanu, Costache Negri sau Vasile Alecsandri și care a asigurat ființarea noastră ca popor.
Convinși că adevăratele lecții de viață depășesc cadrul îngust, formal al unei ore de curs ne-am mobilizat împreună din inițiativa unor profesori și elevi ai clasei a XII -a C la o masă rotundă, în care dezbaterile sau micile momente artistice s-au adaptat unui demers coerent, colectiv care înfruntă condițiile vitrege pe care la întâmpină educația în această perioadă. Nu ne rămâne decât să aducem cuvinte de mulțumire unui colectiv unit care s-a dedicat acestei manifestări: dir. prof Onac Olimpia , dir. adj. Prof Marele Adrian, prof Stanciu Aurora , prof. Oniga Corina, prof Tia Corina, prof. Tecar Dan Ciprian, tuturor elevilor implicați în această acțiune și în special celor din clasa a XII a C: Leahu Flavius Gabriel, Leahu Dragoș Nectarie, Martin Catinca , Mastan Iulia, Savu Andrei, Găinar Alexandru , a căror activitate stă sub semnul colaborării. (Prof. Stanciu Aurora)
22 ianuarie 2021
Liceul Teoretic ,,Petru Maior,, Ocna-Mureș