Mica Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Petru Maior”, Ocna Mureș

161 de ani au trecut de la momentul cunoscut în istorie sub denumirea de Mica Unire. Data de 24 ianuarie 1859 este punctul culminat al unor evenimente și desfășurării istorice complexe care au avut loc în Europa și spațiul românesc.

Unirea Principatelor a reprezentat un deziderat care s-a făcut remarcat încă de la începutul secolului XIX. Aceasta a fost atât dorința românilor din Moldova și Țara Românească, cât și interesul Marilor Puteri europene ale vremii. În acest context la finalul războiului Crimeei, a Congresului de Pace de la Paris (1856) și după exprimarea dorinței clare a românilor s-a produs dubla alegere a Colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei ( 5 ianuarie 1859) și al Țării Românești ( 24 ianuarie 1859).

Dubla alegere consfințea astfel Unirea Principatelor într-un singur stat, care își începea existența după 24 ianuarie 1859. Cu prilejul acestor evenimente, Mihail Kogalniceanu a spus: ” prin înălțarea ta pe tronul lui Ștefan Cel Mare, s-a înălțat însăși naționalitatea română … O doamne! Mare și frumoasă îți este misiunea….Fii omul epocii…fă ca legea să fie tare, iar tu Măria Ta, ca domn, fii bun, fii blănd!”

Cuza a fost cu adevărat omul epocii, artizanul celei mai importante reforme ale vremii și cel care a pus bazele statului modern român.

Toate acete evenimente ne-au făcut datori pe noi, azi, să sărbătorim evenimentul la Liceul Teoretic „Petru Maior”, Ocna Mureș

Elevii școlii, s-au implicat activ în susținerea manifestărilor, fiind conștienți de ideea că : „ nu poate fi fericire mai mare fără libertate, nu poate fi libertate fără putere, nu vom fi puternici decât atunci când vom fi uniți”

Holurile liceului au fost decorate special pentru a arăta importanța momentului și pentru a ne duce în timp cu gândul și imaginația, la perioada anului 1859 și la bucuria romănilor de atunci.

Punctul culminant al sărbătorii a fost marea Horă a Unirii pe care elevii împreună cu cadrele didactice  au format-o în jurul corului liceului care a interpretat celebrul căntec ( îndrumător profesor Munteanu Mădălina) .

 

Partea științifică a sărbătoarei a fost reprezentată de un colocviu de discuții pe tema Micii Uniri sustinută de elevii liceului îndrumați de doamna profesoră Corina Oniga, și de domnul profesor Tecar Dan. Discuțiile au avut în vedere mai multe momente și aspecte ale evenimentului istoric al perioadei de domnie a lui Al. I. Cuza.

Mulțumim pentru implicare tuturor cadrelor didactice și elevilor școlii noastre pentru activitatea susținută. Efortul lor de azi s-a aliniat spuselor marelui istoric N. Iorga: „ pentru a trăi o viață ce ți-a fost dăruită ești dator să o meriți ca om și ca neam în fiecare clipă”.

Prof Corina Oniga

Prof Tecar Dan


Înscrierea în învățământul primar 2019-2020

Înscrierea în învățământul primar se face în baza unei metodologii aprobate de Ministerul Educației.

Astfel copiii, care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, inclusiv, pot fi înscriși dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Informații utile:

Acte necesare înscrierii


Calendar înscriere_învățământ_primar 2019-2020


Centre și comisii evaluare psihosomatică

Circumscripție LICTPM

Grafic clasa preg. cu întâlnirile

Grafic evaluare psihosomatică

Informații părinți

Metodologie_ înscriere învățământ primar 2019

Numere de telefon utile

Ordin 3191- structura anului școlar 2019-2020

Program înscrieri

Program Ziua Porților Deschise

Partener media